Särskilda beredskapspolisens nya förordning.

Enligt en ny förordning som träder ikraft ifrån den 1 Januari 2009 kommer sbp att kunna användas vid fler tillfällen än tidigare.
Nedan följer förordningen i dess helhet. 



Förordning (2008:1097) om beredskapspolisen 

1 § Beredskapspoliser ska kallas in till polismyndigheterna under höjd beredskap eller då regeringen har beslutat om tjänstgöring enligt 4 kap. 8 § lagen (1994:1809) om totalförsvarsplikt. 

2 § Beredskapspoliser som har ingått avtal med Rikspolisstyrelsen om tjänstgöring får också kallas in till en polismyndighet vid allvarliga eller omfattande störningar på samhället från ordnings- eller säkerhetssynpunkt, eller vid risk för sådana störningar. 

3 § Beredskapspoliser får delta i polisverksamhet som bedrivs med anledning av en sådan situation som avses i 1 eller 2 §. 

4 § Beredskapspolisernas grundläggande uppgift är att delta i polisverksamhet som har anknytning till befolkningsskydd eller räddningstjänst. Beredskapspoliser får även utföra bevakningsuppgifter, tillträdesskydd och transporter. 

5 § När beredskapspoliser deltar i polisverksamhet enligt 2 § får de inte användas i situationer eller för uppgifter där det finns en påtaglig risk för att de kan komma att använda våld mot enskilda. 

6 § När en beredskapspolis deltar i polisverksamhet enligt 1 eller 2 § ska han eller hon stå under direkt ledning av en polis. 

7 § Beredskapspoliser får tillfälligt kallas in till polismyndigheterna för övning och utbildning. 

8 § Beslut om att kalla in beredskapspoliser enligt 2 och 7 §§ fattas av Rikspolisstyrelsen. 

9 § Vad som i lag eller annan författning är föreskrivet om poliser gäller i tillämpliga delar även beredskapspoliser. 

10 § En beredskapspolis ska bära klädsel eller kännetecken som gör det klart att personen tjänstgör som beredskapspolis. 

11 § Rikspolisstyrelsen får meddela ytterligare föreskrifter om beredskapspolisens organisation efter att ha hört Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Rikspolisstyrelsen får också meddela föreskrifter om utbildningens utformning och genomförande efter att ha hört Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.


Efter att ha läst igenom förordningen ett par gånger kan jag konstatera att det finns ett kryphål i förordningen som kan gynna oss beredskapspoliser och det är att beredskapspoliser kan tillfälligt kan tillfälligt kallas in för utbildning på polismyndigheten. Detta gör att vi kan tjänstgöra trots att inte särskilda händelser försikommer på det sättet att vi kan tjänstgöra under utbildning, dvs skarp övning. Tjänstgjorde under övning var just något vi gjorde under vär grundutbildning i form av "fordons och -nykterhetskontroll".
Hoppas på mer lärorika tillfällen, för det är ju just under "learning by doing" man lär sig något och verkligen utvecklas och växer in i rolllen som beredskapspolis.

En sak som slår mig är §5. Vi får inte användas i situationer där det finns påtaglig risk at vi kan använda våld mot enskilda. Idag finns det ordningsvakter som är utbildade i 2 veckor som har fulla befogenheter att använda våld samt är placerade i miljöer där det finns stor risk för våld (krogmiljön).
Som beredskapspoliser har vi fulla polisbefogenheter och skyldigheter när vi tjänstgör som poliser. Vi har 5 veckors utbildning och ordningstörning ingår inte på något sätt egentligen i våra arbetsuppgifter (trots att vi självklart skall förhindra brott när det sker). Våra uppgifter är mer av "vaktkaraktär".

Jag tycker också att det skall bli intressant att se vad polismyndigheten tolkar som "allvarliga eller omfattande störningar på samhället från ordnings- eller säkerhetssynpunkt, eller vid risk för sådana störningar".
Under dessa typer av störnigar etc skall dock våra primära uppgifter vara att delta "i polisverksamhet som har anknytning till befolkningsskydd eller räddningstjänst. Beredskapspoliser får även utföra bevakningsuppgifter, tillträdesskydd och transporter". Alla dess punkter faller dock hela tiden tillbaka på §1 eller §2. Vilket såklart innebär att vi inte kan tas in en vanlig helg för att vakta ett avspärrat område. Det måste alltså finnas "allvarliga eller omfattande störningar på samhället från ordnings- eller säkerhetssynpunkt, eller vid risk för sådana störningar".

Framtiden:
Det har talats om EU-toppmötet, det är väl det som snarast står på agendan samt förhopningsvis kontinuerliga övningar. Man kan bara hoppas att vi presterar bra och att förordningen en en gångs skrivs om för att hamna lite närmare övriga länders resurspoliser. Exempelvis "half-time deputies" i USA.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0